diumenge, de maig 14, 2006

Crònica ambiental

40è ANIVERSARI DEL CEC

Kumbes del Mambo i Gossos porten la festa a Corbera de Llobregat

El Centre Esplai Corbera celebra el seu 40è aniversari amb un concert, una gimcana i una cercavila


Jordi Busón
Corbera de Llobregat

El Centre Esplai Corbera (CEC) va organitzar el passat dissabte 25 un concert a Corbera de Llobregat, amb els grups Kumbes del Mambo i Gossos, en motiu de la celebració del seu 40è aniversari. Durant la jornada es van realitzar altres activitats festives, com una gimcana per nens i una cercavila de gegants.

El recital va començar a càrrec dels Kumbes del Mambo, a les deu i alguns minuts de retard d’una nit estrellada i de temperatura estiuenca, a la pista de la Societat Diadema (les instal·lacions que fa servir el CEC), una mena de pati interior de 700 metres quadrats. Els Kumbes, un grup barceloní que toca música molt diversa, des de rumba i salsa fins a cançó popular, sempre aconsegueix transmetre al públic molta energia i ganes de passar-s’ho bé. En l’escenari ple dels diferents colors llampants de les seves camises de flors, els Kumbes, a més de cantar cançons, també van fer una animació i un espectacle paral·lel: coreografies, disfresses, i un llarg etcètera. En realitat, els podríem qualificar d’orquestra d’animació.

Després de pagar els cinc euros de l’entrada i haver estat marcats a la mà amb una simple creu feta amb retolador,

El segell fet a mà feia pensar que el concert despendria senzillesa

el públic es mostrava força inactiu escoltant la música dels Kumbes. No va ser fins un quart més tard, amb l’entrada de joves més animats, que la festa característica del grup va contagiar-se a la gent, especialment als adolescents.
De les 200 persones presents, (una xifra que feia que l’assistència fos considerable tenint en compte el poc espai del recinte) la gran majoria eren joves de 15 a 25 anys, encara que també hi havia nens de l’esplai i no tant-nens instal·lats en la franja dels 30 i 40 anys, alguns d’ells, els seus pares. Els nens estaven calmats en el concert, mirant-se amb curiositat, i fins i tot certa temeritat, les bogeries dels adolescents. D’altra banda, els més grans estaven més allunyats, fent petar la xerrada.


Efectivitat contra l’alcohol

Durant el concert, molts joves seguien ballant de maneres estrambòtiques i fent gresca: portant-se a cavallet, saltant el poltre o ballant rumba a pas de tango. Encara que ho semblés, no duien alcohol a sobre. Sembla ser que la presència de tres professionals de la seguretat privada van intimidar més que el desplegament policial en motiu del macrobotellón del passat dia 17 a Barcelona. No obstant, i segurament pels tres euros que costaven les consumicions en el bar habilitat en el recinte, hi havia migracions constants de joves cap a un parc pròxim. Per beure, “és clar”.


Els Kumbes animen la nit

Els Kumbes del Mambo donant vida a l’escenari
El concert de Kumbes del Mambo, després de temes com “Festa Major” o la versió ‘rumbera’ de “Els Segadors”, va arribar al punt àlgid en el seu (ja típic en concerts) ball col·lectiu: el cantant del grup va fer una crida a que el públic es disposés en rotllana. Un noi va començar a donar-hi voltes al voltant, i quan va acabar la cançó (en la lletra de la qual es demana per ballar a una dona) es va haver d’aturar davant de la persona que triés. Llavors, els dos, agafats de la mà, tornaven a donar voltes al voltant de la rotllana, i se’ls anava incorporant la gent que triaven cada vegada que s’acabava la tornada de la cançó, fins que tothom qui volia participar d’aquest joc sortia a ballar. Altra vegada, els més grans es limitaven a mirar-s’ho. El final del ball col·lectiu, però, es va convertir en un autèntic desordre en el qual tothom va sortir a ballar a la vegada.
Els integrants de Kumbes del Mambo van aportar encara més animació en llançar globus al públic, i també unes quantes vegades confetti, que a mesura que el concert avançava anava cobrint el terra –i els caps dels assistents. Després de dues hores, amb una autèntica festa instal·lada en el concert, i després d’una petita pausa, els Kumbes van donar pas als Gossos, una formació manresana amb una important trajectòria dins el panorama de la música
en català.


El toc seriós del concert

Amb l’actuació de Gossos, el concert va tornar-se més ensopit, (o potser més convencional) però van aportar-hi més experiència musical. El públic va tornar a prendre una actitud com la del principi i va deixar de moure’s com feia una estona. És cert que els assistents ja estaven cansats, és cert que les cançons de
Gossos –d’un estil més pop- són molt menys ballables que les de Kumbes del Mambo, però també és cert que van apostar per cantar, en la seva majoria, les cançons del nou disc, segurament per promocionar-lo.
La juguesca, però, tenia la contrapartida que la gent no se sabia gaire les noves lletres i, malgrat que el públic no parava de demanar el seu clàssic “Mira’m bé”, finalment no el van tocar. Amb tot, l’ambient creat en l’actuació anterior es va anar refredant. Les càmeres de la televisió local de Corbera enregistraven l’actuació de Gossos, mentre que entre el públic s’hi podia distingir la Laia, la cantant de Kumbes del Mambo, interessada
en com ho feien els seus companys de professió.


El concert va ser “entre família”

Just en acabar el concert, ja passades les dues de la matinada, Roger Farré, el baixista de Gossos, va regalar la seva pua a un dels joves que estaven a tocar de l’escenari. Pocs minuts després, tots els integrants del grup es van barrejar entre el públic, amb el que van estar parlant i fent-se fotografies durant uns vint minuts, mostrant-se molt amables i cordials.

Tot plegat –la proximitat dels músics al seu públic, les reduïdes dimensions del recinte, i la senzillesa en l’organització- van donar un toc de familiaritat al concert.

El concert va ser més entranyable del que hauria estat un amb més públic

El concert, que organitzava el CEC i que estava recolzat per Ràdio Corbera, l’Ajuntament de la localitat i la Generalitat de Catalunya, entre d’altres; no va ser l’única activitat relacionada amb el 40è aniversari de la fundació de l’esplai. Al migdia s’havia fet una cercavila amb els Gegants i Grallers de Corbera, mentre que a la tarda es va celebrar la Gimcana de Ràdio Corbera, en la qual l’emissora municipal guiava els participants en les diferents proves.
El Centre Esplai Corbera va ser fundat ara fa 40 anys pel Mossèn Josep Maria Lara, i té un ideari basat en fer créixer els nens com a individus i com a parts integrants de la societat, tot això des d’una visió cristiana.

En general, el públic va sortir del concert amb cara de cansament, però sobretot de satisfacció. “Ha estat fantàstic, els cinc euros han estat poc”, declarava una de les assistents. L’única queixa que es podia copsar eren els renecs dirigits als confetti que havien quedat literalment enganxats entre els cabells i sobre la roba. De ben segur que l’endemà tothom se’n va trobar algun per casa seva: un record d’un concert que va transcórrer en bon ambient i en el què la gent va demostrar que s’ho passava molt bé.