dilluns, de maig 15, 2006

Notícia falsa

Jordi Busón Morén

Khartum

Abdul Al Hassan es va reunir ahir amb el seu homòleg egipci, Assad Kotaite, per mirar de trobar sortides al que sembla un conflicte inevitable. Durant la trobada, convocada al palau presidencial de Khartum, els dos presidents van acordar buscar el recolzament d’Etiòpia perquè els tres estats reclamin a l’ONU el finançament de l’expedició Water Mars II. Aquesta nova aventura espacial començaria a preparar-se al segon semestre del 2028, i no seria fins el 2035 que els vint transbordadors tornarien a la Terra carregats de l’aigua necessària per combatre la sequera dels pròxims sis anys.

L’Institut Hidràulic del Nil preveu que les reserves que van arribar amb l’anterior expedició s’esgotin a finals de 2030, cosa que significa que el conflicte s’escalfarà durant els cinc anys sense aigua si Etiòpia continua negant-se a deixar continuar el curs del Nil.

És per aquest motiu que Al Hassan i Kotaite buscaran la pressió de les Nacions Unides perquè el govern d’Etiòpia variï la seva postura, a canvi d’una remuneració econòmica pagada per la Comunitat Internacional. A més, durant la reunió, van exigir a la NASA que no posi traves a l’execució de la segona Water Mars, després de les reticències mostrades en la primera expedició, l’any 2022, en no voler reconèixer l’existència de plaques de gel en la superfície marciana.